„Hogyan lesz a kristályos állagú cukorból pehelyszerű édesség?”
A vattacukrot két amerikai édességkészítő, William Morrison és John C. Wharton találta fel 1897-ben, a Tennessee állambeli Nashville-ben. Rájöttek arra, hogy egy megfelelő gépezet segítségével a finomra őrölt cukor állaga megváltoztatható, könnyű, pelyhes finomság készíthető belőle. Az új édességet „Fairy Floss” névre keresztelték, ez magyarul annyit tesz: tündérpehely.
Az általuk kidolgozott korabeli vattacukor-készítő gép elve a mai napig is változatlanul ugyanaz! A finom kristálycukrot (a hozzáadott színezékkel és ízesítő anyaggal elegyítve) a vattacukor készítő gép középén nagy sebességgel forgó fejbe töltik, amely rendszer magas hőmérsékletre hevíti a cukor keveréket, és megolvasztja azt.
A fej tehát nagy sebességgel forog, mely következtében a folyékony cukorkeverék a centrifugális erő hatására a forgó, felhevített fej szélére csapódik, ahol egészen apró lyukakon a levegőre érve megszilárdul. Az olvadt cukor tehát vékony szálacskák formájában elhagyja a fejet, és a szabad levegőre érve a levegő hatására selymes szálacska formájává alakul.
A szálacskákat hurkapálcára tekergetve szedi össze a készítő, és készen is van az édesség!
Az Őrült Orosz Vattacukor Árus!
GOLDEN WAY GASTRO - Magyarország
M: +36 70 296 4404
A vattacukor készítésekor a cukrot körülbelül 185°C-ra hevítik, ami a cukor olvadási hőmérséklete. Ezen a ponton a cukor megváltoztatja az állapotát, és folyékony formává alakul, mielőtt a centrifugális erő hatására vékony szálakká válna. Ez a hőmérsékleti hatás az, ami lehetővé teszi, hogy a szilárd anyag ilyen látványosan átalakuljon.